Sacru.ro își propune să fie o agoră despre sacru și sentimentul religios al omului, în forme variate, temporale și geografice. Ca revistă, este un proiect ce se adresează tuturor. Scopul este invitația la cunoaștere, mai ales ținând cont de noile provocări ale modernității. Cunoașterea celuilalt și a Celuilalt.

În sacru.ro sunt convocate științele umaniste (dar nu numai) care, fie și tangențial, ilustrează ipostazele omului în lume și situarea sa într-o interogație continuă. De ce el? Sau de ce El? Teologie, religii și mitologii, istorie, filosofie și literaturi, de la creștinism la islam și de la un capăt al Europei în cealaltă parte a lumii, China care nu mai așteaptă sau Japonia unde Soarele este un simbol al cotidianului perpetuu. O călătorie în căutarea sensului.

Trecutul se oglindește în prezentul umanității. Omul, prizonier al libertății? Prizonier al religiosului? Oricum, prizonier al unei relații. Doar dacă nu se vizualizează antropocentric, adică într-un deșert al sinelui sau al omului-zeu.

Sacru.ro este o invitație la cunoaștere, la lectură, la depășire. De la cunoașterea propriei personalități, așa cum ne consiliau grecii antici, la cunoașterea celuilalt. Printr-o prismă a religiosului, a unui spațiu de gândire în care științele umaniste, în principal, îl așază pe om într-o perpetuă condiționalitate interogativă. Intenția noastră este de a prezenta anumite răspunsuri într-o cheie concentrică ce naște alte răspunsuri, deci căutare. Într-o cheie a privirii prezente, dar dinspre un trecut bogat și înspre un viitor ce se cere a fi modelat. Un prezent al omului, gânditor sau privind spre stele, indiferent sau compasional față de lumea și problemele ei, este în construcție.

Dialog sau monolog? Lumea și noi, sau lumea și ceilalți? Alteritatea este deja o condiție a rigorii stării noastre în lume. O privire înspre noi și dinspre noi.

Taguri: , ,