lansare julian barnes

Miercuri, 7 mai, de la ora 19.00, patru mari pasionaţi de literatura talentatului autor britanic Julian Barnes vin la Librăria Bastilia să vorbească despre „Niveluri de viaţă”, ultima carte a sa apărută la Editura Nemira: Radu Paraschivescu (traducătorul volumului), Marius Chivu, Luiza Vasiliu şi Alexandra Rusu.

Ce se întâmplă când cineva pune laolaltă două lucruri care nu au mai fost puse niciodată laolaltă? Cel mai probabil lumea se schimbă, iar dacă ni se oferă o mărturie literară, suntem cu atât mai norocoşi. Sigur, lucrurile se complică când experimentul se repetă cu doi oameni. Cum ar fi o actriţă celebră şi un aventurier pur-sânge. Cum ar fi, spre exemplu, Sarah Bernhardt şi Fred Burnaby, faimosul pionier al zborului cu balonul. Cel mai probabil lumea se schimbă şi, odată propulsat de acest declanşator narativ, autorul ne demonstrează cât de departe poate merge imaginaţia. Dar şi cât de fecunde pot fi asocierile pe care le creează, aparent din nimic şi totuşi convergând elegant şi firesc spre a da viaţă universului optimist al Europei Apusene a sfârşitului de secol al XIX-lea, cuprinsă de febra invenţiilor şi a cuceririi cerului.

Împreună cu invitaţii noştri vom medita nu doar la păcatul înălţimii, ci şi la pierderea adâncimii, cauzată, se pare, de zodia orizontalei în care trăim cu toţii. Sunt aşteptaţi toţi iubitorii de altitudini (literare) rarefiate!
Parteneri: Librăria Bastilia, British Council

Evenimentul pe Facebook.

 

Julian Barnes: s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a lucrat ca redactor literar şi a semnat recenzii în New Statesmen si New Review. Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai intâi pentru New Statesmen şi apoi pentru Observer. Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distincţii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Medicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina (Trois, 1992). A fost de trei ori finalist pentru prestigiosul Booker Prize: în 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998 pentru Anglia, Anglia, în 2005 pentru Arthur & George şi l-a câştigat în 2011 pentru Sentimentul unui sfârşit. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Vezi seria de autor Julian Barnes pe nemira.ro.

 

Taguri: , , , , ,