Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză, cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”. Pe 26 iunie, acest premiu a fost acordat teatrologului George Banu, stabilit din 1972 în Franţa.

george-banuGeorge Banu (n. 22 iunie 1943 este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru. Cunoscutul critic de teatru s-a stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste „Tra¬vail theatral” şi a fost redactor şef al revistei Arta teatrului (1981 1988), publicată de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. În perioada 1991 2000, a ocupat funcţia de  director artistic al Aca¬demiei Experimentale a Teatrelor. De asemenea, a fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Critici¬lor de Teatru, iar în prezent este preşedinte de onoare al aces¬teia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de doua ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activi-tate. A condus revista Alternatives theatrales şi a fost coordonator al colecţia „Le Temps du theatre” la Editura Actes Sud.  A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene şi este membru de onoare al Academiei Române.

George Banu este, totodată, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, premiul criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

parisul personal

scena moderna

 

Teatrologul a publicat la editura Nemira mai multe volume, printre care Scena modernă. Mitologii şi miniaturi, Parisul Personal. Autobiografie urbană, Shakespeare. Lumea-i un teatru, Reformele teatrului în secolul reînnoirii, Nocturne, Livada de vişini, teatrul nostru şi altele.

Taguri: , ,