Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, înființată în 1991. Ș-a păstrat celebritatea în industria cărții prin rafinament, prin valoarea autorilor publicați și nu în ultimul rând, prin curajul de a experimenta permanent noi tehnici literare.
Inițial, Nemira a fost identificată cu literatura Science-Fiction, după ce a lansat o marcă derivată – colecția Nautilus, ce a fost foarte bine primită de cititori. Ulterior, și-a sporit semnificația impunându-se cu noi produse editoriale.
Printr-un program amplu materializat în sute de titluri de certă valoare, totalizând zeci de mii de exemplare, Nemira a îmbogățit patrimoniul cultural și spiritual al României.
Atragerea unor autori de prestigiu, publicarea scrierilor unor nume mari în literatura universală, închegarea unui corp redacțional de elită și consecvență în urmărirea unui program editorial elevat au condus la realizarea unor cărți de înaltă ținută intelectuală și de o reală frumusețe grafică: romane science-fiction, suspans, lucrări de eseistică și filozofie, literatură universală, istorie, politică, religie, dicționare, cărți practice, sau cărți pentru copii.
Autori celebri au fost publicați pentru prima data la Nemira: Stephen King, Frank Herbert, Isaac Asimov, Roger Caillois, Rene Girard și mulți alții.
Nemira a lansat tineri autori romani și a promovat valorile autentice. H. R. Patapievici, I.P. Culianu, Lucian Vasilescu, Radu Aldulescu, Daniel Banulescu, Petre Barbu și-au publicat primele titluri la Nemira.
Colecțiile editurii sunt bine cunoscute: Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Biblioteca de Politică, Biblioteca de Istorie, Biblioteca de Psihologie, Nemi, Bonton, Erotikos, Alfa & Omega, Yorick.
O rețea de distribuție în întreaga țară și un newsletter săptămânal cu peste 12.000 de abonați completează imaginea modernă a editurii, care oferă acum peste 1.200 de titluri, cu reduceri și promoții de până la 90%. De la lansare au fost onorate peste 40.000 de comenzi, de la aproape 27.000 de utilizatori înregistrați pe site.
Istoric
1990 – Înainte de Nemira, înființarea Ziarului Știintelor și Călătoriilor (în luna aprilie).
1991 – Înființarea editurii Nemira.
1992 – 1993 – consolidarea firmei, cu un plan editorial comercial care cuprindea literatură de divertisment.
1994 – 1995 – Dezvoltare extensivă, înmulțirea domeniilor abordate; au apărut lucrări de eseistică și filozofie, s-au publicat, în mod expres, autori români.
1996 – 1997 – S-a pus accentul pe cartea educativă, ca auxiliar didactic, pe lucrări din domeniul economiei, politicii și știintelor sociale.
1998 – 1999 – Au apărut în planul editorial lucrări de informatică, iar editura a început să fie prezentă pe Internet, au fost concepute și realizate primele cărți electronice și primele produse multimedia.
2000 – 2004 – Structurarea informațiilor pentru ca viteza de acces să fie cât mai mare și dezvoltarea unui lanț de distribuție centralizat.
2005 – Relansarea imaginii editurii pe piața românească de carte.
2007 – Relansarea siteului.