Editura Nemira publică romanul Sentimentul unui sfârşit pentru care Julian Barnes a câştigat Premiul Man Booker în 2011. Considerat de către juriul Man Booker unul dintre cele mai reuşite romane citite vreodată, volumul apare în limba română în traducerea lui Radu Paraschivescu.

Julian Barnes s-a aflat de patru ori pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize. El a mai fost selectat în 1984, pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998, pentru Anglia, Anglia, şi în 2005, pentru Arthur & George.

Sentimentul unui sfârşit  sondează în adâncime teme etern fascinante, printre care bătrâneţea, memoria şi regretul, oferindu-i cititorului pagini reflexive, amare, nostalgice, dar şi tăioase, şi un antierou remarcabil: Tony Webster. Acesta se îndreaptă spre vârsta a treia. După o căsătorie şi un divorţ liniştit, după o viaţă molcomă, departe de senzaţiile tari, priveşte în urmă. Amintirile

s-au adunat şi se cer desluşite. O scrisoare primită de la un avocat declanşează o incursiune în trecut, într-un tărâm în care nimic nu este limpede.  Poveste despre un om care încearcă să se împace cu ce a trăit, cu ce n-a trăit şi cu ce crede că a experimentat, Sentimentul unui sfârşit caută adevăruri şi explicaţii. Dar ele sunt la fel de neclare şi de capricioase ca memoria însăşi.

În acest roman compact, care mocneşte încet, contează fiecare propoziţie ticluită şiret, iar scenele finale te acaparează ca un thriller al memoriei şi al moralei, care detonează o apocalipsă personală.

                                                                                                                   The Independent

Meditaţie despre amintiri, memorie şi îmbătrânire, cea mai recentă carte a lui Julian Barnes pare mai mult o colecţie de gânduri şi incursiuni înţelepte în propriul sine şi mai puţin un roman. Merită citită cu atenţie pentru multele adevăruri pe care le pune în lumină.

                                                                                                                  Entertainment Weekly

În seria de autor dedicată de Editura Nemira lui Julian Barnes au mai apărut până acum 15 titluri: Café au lait, Tristeţi de lămâie (2005), Pedantul din bucătărie, Trois, Papagalul lui Flaubert, Iubire etc., Scrisori de la Londra (2006), Anglia, Anglia, Porc spinos, Arthur & George (2007), Tour de France (2008), Nimicul de temut (2009), Privind în soare, O istorie a lumii în 10½ capitole şi Puls (2011).

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, Julian Barnes a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a lucrat ca redactor literar şi a semnat recenzii în New Statesmen şi New Review. Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen şi apoi pentru Observer.

Cariera literară a lui Julian Barnes a fost încununată de numeroase premii şi distinctii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Medicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina (Trois, 1992). Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.
De asemenea, în 1993 a primit Shakespeare Prize, acordat de fundaţia FVS, iar în 2004 a primit Premiul Statului Austriac pentru Literatura Europeană.

Julian Barnes a scris şi sub pseudonimul Dan Kavanah, cele mai cunoscute romane ale sale fiind cele care alcătuiesc seria Duffy.

Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, care şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Colecţiile editurii sunt bine cunoscute: Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Glossy Books, Babel, Biblioteca de psihologie, Porta Magica, Nemira Junior, Totem, Biblioteca de politică, Biblioteca de istorie etc.